Για να κατανοήσετε καλύτερα την ελαφρά ακράτεια ούρων, βοηθά να κατανοήσετε πρώτα πώς πραγματικά λειτουργεί το ουροποιητικό σας σύστημα.

  • Τα νεφρά φιλτράρουν τα  ούρα από το αίμα και στη συνέχεια τα ούρα αποθηκεύονται  στην ουροδόχο κύστη.
  • Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυϊκό όργανο που κρατά τα ούρα μέχρι να αποφασίσετε ότι αισθάνεστε πλήρης (σε φυσιολογικές συνθήκες περίπου στα 300 ml).

Όταν φτάσετε στην τουαλέτα,  χαλαρώνετε τους μύες του πυελικού εδάφους σας και ο εγκέφαλός σας  τότε δίνει την εντολή / άδεια στον μύ της ουροδόχου κύστης να εκτελέσει σύσπαση, ωθώντας τα ούρα μέσα από την ουρήθρα – το σωλήνα από την ουροδόχο κύστη – προς το εξωτερικό.

Όταν οι μύες της ουροδόχου κύστης συσπώνται, ο μυς (σφιγκτήρας) που ελέγχει το σωλήνα εξόδου της ουροδόχου κύστης (δηλαδή την ουρήθρα) κλείνει κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης ή χαλαρώνει για να επιτρέψει στα ούρα να περάσουν.

Το όλο σύστημα υποστηρίζεται από τους μύες του πυελικού εδάφους που εκτείνονται από την άκρη του κόκκυγά σας μέχρι το ηβικό οστό (το μπροστινό κόκαλο της λεκάνης).

Πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακράτεια ούρων έχουν χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους, και μπορεί να μην είναι σε θέση να αισθάνονται αν η κύστη τους είναι γεμάτη, γεγονός που δυσκολεύει τον έλεγχο της ούρησης. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα να μπορούν να ανακτήσουν τη δύναμη σε αυτούς τους μυς, με ασκήσεις πυελικού εδάφους.

Τα ούρα αποτελούνται απο περίπου 95% νερό και 5% απόβλητα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι με την μείωση κατανάλωσης υγρών, θα μειώσουν και την αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης, δηλαδή την ακράτεια. Στην πραγματικότητα, τα ούρα που είναι πιο συμπυκνωμένα εξαιτίας της έλλειψης πρόσληψης υγρών μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως μόλυνση και αφυδάτωση. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί επίσης να κάνει τα πράγματα χειρότερα.