Η δερματίτιδα που σχετίζεται με ακράτεια ούρων είναι μια παγκόσμια πρόκληση υγείας και έχει ήδη αναγνωριστεί σαν παράγων κινδύνου για ανάπτυξη έλκους εκ πιέσεως.

Η ικανότητα των κλινικών ιατρών να παρέχουν φροντίδα βασισμένη σε αποδείξεις, μετριάζεται από έλλειψη γενικώς αποδεκτών ορισμών και ορολογίας, μελετών υψηλής ποιότητος και διεθνών ή Εθνικών  κατευθυντήριων οδηγιών.

Τον Σεπτέμβριο του 2014, μια ομάδα διεθνών ειδικών συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να ανασκοπήσουν τα κενά γνώσεων σε σχέση με την Δερματίτιδα Από Ακράτεια και να διατυπώσουν τις αρχές άριστης πρακτικής ώστε να καλυφθούν τα κενά αυτά.

Η πρόθεση της ομάδος των ειδικών είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών με τις παρεχόμενες οδηγίες για την φροντίδα του δέρματος.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Η δερματίτιδα που σχετίζεται με την ακράτεια ούρων είναι η βλάβη του δέρματος που σχετίζεται με την έκθεση σε ούρα ή κόπρανα.

Προκαλεί ιδιαίτερη δυσφορία και η αντιμετώπιση της μπορεί να είναι δύσκολη, χρονοβόρα και με μεγάλο οικονομικό κόστος.

Η Δ.Α.Α. είναι ένας τύπος ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής (φλεγμονής του δέρματος) που απαντάται σε ασθενείς με ακράτεια κοπράνων και/ή ούρων.

Είναι επίσης γνωστή ως δερματίτις της περινεϊκής χώρας, ως δερματίτις εκ σπαργάνων κ.ά. και εντάσσεται σε μια ευρύτερη ομάδα δερματολογικών καταστάσεων που αναφέρονται ως δερματίτις από διαβροχή {moisture-associated skin damage (MASD)}.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΑΚΡΑΤΕΙΑ

Σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, η δερματίτιδα από ακράτεια, εμφανίζεται αρχικά σαν ερύθημα που ποικίλλει από ελαφρό ως έντονα ερυθρό ή κίτρινο. Η προσβεβλημένη περιοχή μπορεί να είναι συνεχής σε μεγάλη έκταση ή κατά τόπους, με ασαφή όρια.

Εξαιτίας της υποκείμενης φλεγμονής, περιοχές με Δ.Α.Α. όπου το δέρμα είναι άθικτο μπορεί να είναι θερμότερες και πιο διηθημένες από το περιβάλλον, μη προσβεβλημένο δέρμα. Μπορούν να παρατηρηθούν φυσαλλίδες ή πομφολυγώδες, βλατίδες ή φλυκταινίδια. Η επιδερμίδα μπορεί να είναι εξελκώμενη σε διαφορετικό βάθος και σε μερικές περιπτώσεις ολόκληρη η επιδερμίδα είναι διαβρωμένη. Οι ασθενείς με Δ.Α.Α. μπορούν να νιώθουν δυσφορία, πόνο, καύσο, κνησμό στην προσβεβλημένη περιοχή. Ο πόνος μπορεί να υπάρχει ακόμα και όταν η επιδερμίδα είναι άθικτη.

Για να διαφοροδιαγνωσθεί η δερματίτιδα από ακράτεια από τα έλκη κατάκλισης πρέπει να έχουμε κατά νου:

  • Η Δ.Α.Α. μπορεί να εμφανισθεί όπου ούρα ή κόπρανα έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Αντιθέτως τα έλκη εκ πιέσεως εμφανίζονται πάνω από οστέινες προεξοχές, σε απουσία υγρασίας.
  • Στην Δ.Α.Α. το δέρμα είναι ερυθρό ή έντονα ερυθρό. Στα έλκη κατακλίσεως το δέρμα εκτός από ερυθρά  μπορεί να είναι ινώδες, κίτρινο, μαύρο.
  • Η βλάβη του δέρματος στην Δ.Α.Α. είναι διάχυτη, στα έλκη τα όρια είναι σαφώς περιγεγραμμένα.
  • Στην Δ.Α.Α. το βάθος της βλάβης είναι περιορισμένο, χωρίς νευρωτικό ιστό. Στο έλκος από πίεση το βάθος της βλάβης του δέρματος μπορεί να ποικίλλει.

ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΑΚΡΑΤΕΙΑ

Τρεις τρόποι υπάρχουν για την πρόληψη της δερματίτιδας από ακράτεια:

Καθαρισμός, ενυδάτωση και προστασία του δέρματος

  • Καθαρισμός του δέρματος μ’ένα ήπιο σαπούνι που είναι συμβατό με το pH του δέρματος και περιέχει επιφάνειο-δραστικές ουσίες που απομακρύνουν τα ούρα και κόπρανα από το δέρμα.
  • Καθαρισμός του δέρματος σταθερά, αλλά και την ώρα που λερώνεται. Χρησιμοποιείστε χλιαρό και όχι πολύ ζεστό νερό, αποφεύγοντας την τριβή για να μη προκαλέσουμε περαιτέρω βλάβη στο δέρμα.
  • Ενυδατώστε το δέρμα καθημερινά. Τα ενυδατικά προϊόντα μπορεί να ενσωματώνονται σ’ένα καθαριστικό. Συνήθως περιέχουν λανολίνη, για να αντικαταστήσουν τα λιπίδια της κεράτινης στιβάδας.

Για προστασία του δέρματος, εφαρμόστε ένα παράγοντα φραγμού-ενυδατικό ή ένα σπρέι αν ο ασθενής έχει σημαντική απώλεια ούρων ή κοπράνων. Η κρέμα φραγμού μπορεί να βασίζεται στον ψευδάργυρο, στην βαζελίνη, στην σιμεθικόνη, ένα ακρυλικό πολυμερές ή άλλου τύπου. Υπάρχουν ειδικοί αλγόριθμοι για την χρήση των σωστών προϊόντων. Αν αποτύχει το πρωτόκολλο αυτό, ο ασθενής παραπέμπεται σε ειδικά κέντρα. Για να αποφευχθεί η επαφή των ούρων ή κοπράνων με το δέρμα του ασθενούς, υπάρχει η λύση ανδρικού εξωτερικού καθετήρα, μια γυναικεία σακούλα ή μια ειδική σακούλα για κόπρανα.

Τέλος, προτιμήστε πάνες ακράτειας με φιλικό σχεδιασμό για το δέρμα, για αποφυγή ερεθισμών. Προϊόντα με υγιεινό κάλυμμα βαμβακερής απαλότητας, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, εμποτισμένα με εκχυλίσματα αλόης και Βιταμίνη Ε, συμβάλλουν αποτελεσματικά στη φροντίδα του δέρματος. Επιπλέον, προτιμήστε τα ειδικά υγρά μαντήλια καθαρισμού, ειδικά μελετημένα για την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα ενηλίκων με συμπτώματα ακράτειας, τα οποία εμπεριέχουν ειδική φόρμουλα με γλυκερίνη, πανθενόλη, χαμομήλι και αλόη προσφέροντας απαλό καθαρισμό και ενυδάτωση, χωρίς να ερεθίζουν.

 

Τα προϊόντα ακράτειας Sani έχουν σχεδιαστεί με βάση το Sensitive Concept, που συνδυάζει maximum απορροφητικότητα και φιλικότητα στο δέρμα. Το Sensitive Concept αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη αξία στην προσωπική υγιεινή. Δημιουργήθηκε παγκοσμίως πρώτα από τη ΜΕΓΑ, στην Ελλάδα, με στόχο την καλύτερη κάλυψη των αναγκών του ευαίσθητου δέρματος.

Με την ευγενική συμβολή του Χειρουργού Ουρολόγου – Ανδρολόγου Ασβέστη Χαράλαμπου Π.