Η ακράτεια ούρων κατά την εγκυμοσύνη είναι μία συνήθης κατάσταση που επηρεάζει πολλές γυναίκες λόγω των φυσιολογικών και ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η κατανόηση των αιτίων, των τύπων ακράτειας και των στρατηγικών διαχείρισης μπορεί να βοηθήσει τις μέλλουσες μητέρες να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

  • Αιτίες της Ακράτειας κατά την Εγκυμοσύνη
  1. Ορμονικές Αλλαγές: Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, όπως η προγεστερόνη, προκαλούν χαλάρωση των μυών, συμπεριλαμβανομένων των μυών του πυελικού εδάφους και της ουροδόχου κύστης.
  2. Αύξηση Βάρους και Πίεση στη Κύστη: Η αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, μειώνοντας τη χωρητικότητά της και αυξάνοντας την ανάγκη για συχνή ούρηση.
  3. Αλλαγές στη Δομή του Πυελικού Εδάφους: Καθώς το σώμα προετοιμάζεται για τον τοκετό, οι σύνδεσμοι και οι μύες του πυελικού εδάφους χαλαρώνουν, καθιστώντας δυσκολότερο τον έλεγχο της ούρησης.
  • Τύποι Ακράτειας κατά την Εγκυμοσύνη
  1. Ακράτεια Προσπάθειας: Προκαλείται από την πίεση στην κύστη κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως ο βήχας, το φτάρνισμα, το γέλιο ή η άρση βαρών.
  2. Ακράτεια Επιτακτικότητας: Χαρακτηρίζεται από ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση, με την αδυναμία να συγκρατηθούν τα ούρα μέχρι να φτάσει η γυναίκα στην τουαλέτα.
  3. Μεικτή Ακράτεια: Συνδυασμός ακράτειας προσπάθειας και επιτακτικότητας.

 

  • Συμβουλές για τη Διαχείριση της Ακράτειας κατά την Εγκυμοσύνη
  1. Ασκήσεις Πυελικού Εδάφους

– Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, βελτιώνοντας τον έλεγχο της ούρησης.

  1. Διαχείριση Υγρών

– Κατανέμετε την πρόσληψη υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση πριν από τον ύπνο.

– Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη.

  1. Συχνή Ούρηση

– Επισκέπτεστε την τουαλέτα τακτικά για να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη και να μειώνετε την πίεση.

– Προσπαθήστε να ορίσετε ένα πρόγραμμα ούρησης κάθε 2-3 ώρες για να διατηρείτε την κύστη άδεια.

  1. Άνετα Ρούχα

– Φορέστε άνετα, χαλαρά ρούχα που δεν ασκούν επιπλέον πίεση στην κοιλιακή περιοχή και την ουροδόχο κύστη.

  1. Χρήση Απορροφητικών Προϊόντων

– Χρησιμοποιήστε απορροφητικά επιθέματα για ειδικές χρήσεις ή ελαστικά εσώρουχα ακράτειας μιας χρήσης για να προστασία από διαρροές και δυσάρεστες οσμές, ώστε να διατηρήσετε την άνεση και την αυτοπεποίθησή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Επαγγελματική Υποστήριξη και Θεραπείες
  1. Συμβουλευτική Υγείας

– Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τη μαία σας για να αξιολογήσετε την κατάσταση και να συζητήσετε τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

– Ειδικοί φυσιοθεραπευτές μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε ασκήσεις πυελικού εδάφους και τεχνικές ενδυνάμωσης.

  1. Φαρμακευτική Θεραπεία

– Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της ακράτειας, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση, ειδικά κατά την εγκυμοσύνη.

  1. Υποστήριξη μετά τον Τοκετό

– Η ακράτεια μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον τοκετό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις ασκήσεις πυελικού εδάφους και να συζητήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω θεραπείες αν χρειαστεί.

Η ακράτεια ούρων κατά την εγκυμοσύνη είναι ένα συχνό φαινόμενο, αλλά με τις κατάλληλες επιλογές και υποστήριξη, οι γυναίκες μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής περιόδου.

 

Με την επιστημονική επιμέλεια της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες www.hua-patients.gr