Ελαφρά ακράτεια ούρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.

Μερικές γυναίκες έχουν γενετική προδιάθεση, άλλες όχι. Η φυλή και η ηλικία μπορεί  επίσης να αποτελούν  παράγοντες που επηρεάζουν. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι συμβάλλει επίσης στην πρόκληση ελαφράς ακράτειας. Πνευμονικές παθήσεις όπως το άσθμα και ο χρόνιος βήχας μπορεί να αποδυναμώσουν  το πυελικό έδαφος,  λόγω της συνεχούς πίεσης. Οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στην πύελο μπορεί να συμβάλει στα ανεπιθύμητα συμπτώματα της ακράτειας ούρων.

Επιπλέον, το αυξανόμενο βάρος της μήτρας, που πιέζει την ουροδόχο κύστη είναι πιθανώς ένας παράγοντας που οδηγεί σε κάποια διαρροή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν η ελαφρά ακράτεια προϋπάρχει της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της κύησης ή και να παραμείνει μετά τον τοκετό.

Η ελαφρά ακράτεια είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μυών του πυελικού εδάφους, τεντώματος ή τραυματισμού των νεύρων της πυέλου που τροφοδοτούν τους μύες.

Το μέγεθος του μωρού σε σχέση με το μέγεθος της λεκάνης μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας. Οι εξωθήσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί να συμβάλoυν αρκετά στην ακράτεια ούρων.

Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί  κάποια βοήθεια. Όταν η μέλλουσα μητέρα έχει εξαντληθεί, ή υπάρχουν προβλήματα με τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου, μπορεί να είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η διαδικασία εξόδου του μωρού. Για παράδειγμα, η χρήση λαβίδων αυξάνει ελαφρώς την πιθανότητα για ελαφρά ακράτεια ούρων.

Συμβουλές

Τι θα μπορούσατε να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για  την πρόληψη της ελαφράς ακράτειας ούρων;

  • Κατ’ αρχάς διακοπή του καπνίσματος (ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), για να κρατήσετε το βήχα και το φτέρνισμα υπό έλεγχο.
  • Άσκηση για ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους – ασκήσεις Kegel.
    Η άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που βιώνουν ελαφρά ακράτεια – ειδικά για τις περιπτώσεις ακράτειας από προσπάθεια ή επιτακτικής ακράτειας, που είναι και οι δύο πιο κοινοί τύποι. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ασκήσεις, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού ασκησιολόγιου που θα βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν και να μεγιστοποιήσουν το όφελος από αυτό τον τύπο των ασκήσεων. Οι ασκήσεις Kegel δεν θεραπεύουν την ακράτεια, αλλά συχνά βελτιώνουν τα συμπτώματα, αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο μέχρι να φτάσετε στην τουαλέτα.
    Οι ασκήσεις Kegel είναι ασφαλείς για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την εγκυμοσύνη ή για τη μητέρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει πάντα να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Παρακολουθήστε την αύξηση του σωματικού βάρους σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σίγουρα, η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για δίαιτα. Είναι όμως μια εποχή που η καλή διατροφή και διαχείριση βάρους είναι πολύ σημαντική. Αν δυσκολεύεστε σε αυτόν τον τομέα, μπορεί να είναι χρήσιμο να συνεργαστείτε με έναν διατροφολόγο για να πάρετε συμβουλές για την υγιεινή διατροφή και να μάθετε πώς να ελέγχετε το βάρος σας. Όταν το βάρος μιας γυναίκας υπερβαίνει ένα ορισμένο όριο, μπορεί να αρχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πυελικού εδάφους και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ακράτειας ούρων.

Το δίλημμα  για ορισμένες γυναίκες

Ο κολπικός τοκετός συνδέεται πιο έντονα με ακράτεια ούρων. Γι’αυτό το λόγο κάποιες μέλλουσες μητέρες επιλέγουν την καισαρική τομή. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε όμως είναι ότι, σύμφωνα με ιατρικά στοιχεία,  το  ενδεχόμενο ύπαρξης ακράτειας ούρων δεν δικαιολογεί την επιλογή καισαρικής τομής, καθώς στην περίπτωση μιας επέμβασης (όπως η καισαρική τομή) υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι. Οπότε δεν προτείνεται η συγκεκριμένη πρακτική για προληπτικούς λόγους εμφάνισης ακράτειας και μόνο. Ο γυναικολόγος σας είναι ο μόνος κατάλληλος να αποφασίσει αν θα χρειαστεί καισαρική τομή, ανάλογα με τα δεδομένα του εκάστοτε επικείμενου τοκετού.

Oι σερβιέτες λοχείας και ακράτειας ούρων Sani Lady έχουν σχεδιαστεί με βάση το Sensitive Concept, που συνδυάζει maximum απορροφητικότητα, ασφάλεια και προστασία, αλλά και μεγάλη φιλικότητα προς το δέρμα!

Με την ευγενική συμβολή του Χειρουργού Ουρολόγου – Ανδρολόγου Ασβέστη Χαράλαμπου Π.