Συχνά η ακράτεια ούρων και οι κατακλίσεις συνυπάρχουν. Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους με μειωμένη κινητική ικανότητα και οφείλεται στην επίδραση των ούρων στο δέρμα.

Τα ούρα αποτελούνται από 95% από νερό ενώ το υπόλοιπο 5% είναι οργανικές ουσίες, κυρίως δε ουρία.

Το φυσιολογικό  δέρμα έχει pH μεταξύ του 5,4-5,9, είναι δηλαδή όξινο. Το όξινο αυτό περιβάλλον βοηθά με την μικροβιοκτόνο δράση του να μην αναπτύσσονται εύκολα παθογόνοι μικροοργανισμοί. Όταν όμως το δέρμα διαποτίζεται από ούρα, με την ουρία που περιέχουν η οποία έχει αλκαλική αντίδραση, αυξάνεται το pH του ευνοώντας την ανάπτυξη μικροβίων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά όταν συνυπάρχει ακράτεια κοπράνων, διότι τα κόπρανα περιέχουν προτεολυτικά και λιπολυτικά ένζυμα που καταστρέφουν την προστατευτική ιδιότητα του δέρματος.

Η χρήση σαπουνιού αφαιρεί από την δερματική επιφάνεια το σμήγμα (sebum), ουσία που στην πραγματικότητα αδιαβροχοποιεί την επιδερμίδα.

Η ακράτεια ούρων, επίσης, αυξάνει την υγρασία στο δέρμα και μειώνει την ανθεκτικότητα του, η οποία πολλές φορές είναι επιβαρυμένη από την μειωμένη αιματική ροή, λόγω της πίεσης που ασκείται από την κατάκλιση. Τέλος, το συχνό πλύσιμο και στέγνωμα, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται με τρίψιμο της δερματικής επιφάνειας, μπορεί να επηρεάσει την συνέχεια, προκαλώντας μικροσκοπικές ρωγμές του δέρματος.

Είναι προτιμότερο λοιπόν το στέγνωμα να γίνεται με μαλακά βαμβακερά υφάσματα χωρίς καθόλου τριβή.

Είναι επίσης σημαντικό να διαχωρίσουμε τις κατακλίσεις που οφείλονται αμιγώς στην πίεση και σε αυτές που οφείλονται στην ακράτεια.

Χαρακτηριστικά των κατακλίσεων από ακράτεια είναι ότι συνήθως είναι συμμετρικές στους γλουτούς, στην περιοχή του ιερού οστού και των ισχιακών και ότι το χρώμα τους είναι μωβ και όχι ερυθρό, ενώ οι γύρω ιστοί είναι οιδηματώδης και διογκωμένοι.

Καλύτερο είναι να γίνεται χρήση από καθαριστικό δέρματος χωρίς σαπούνια, όπως τα ειδικά μαντήλια καθαρισμού Sani, που καθαρίζουν αποτελεσματικά και περιποιούνται την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα.  Επιπλέον, θα πρέπει να  χρησιμοποιούνται υλικά ενίσχυσης του δερματικού φραγμού, γιατί σίγουρα μειώνουν την δερματίτιδα από ακράτεια ούρων.

Με την ευγενική συμβολή το Χειρουργού Ουρολόγου – Ανδρολόγου Ασβέστη Χαράλαμπου Π.