Τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα φαίνεται να παρουσιάζονται στις περιπτώσεις ακράτειας από υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και όχι της ακράτειας εκ προσπαθείας.

Επίσης ουροδυναμικές μελέτες απέδειξαν ότι η ψυχολογική επιβάρυνση σχετίζεται με την βαρύτητα της ακράτειας ούρων.

Αυξημένη συμπτωματολογία κατάθλιψης παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα με ακράτεια. Βέβαια μπορεί η κατάθλιψη να μην οφείλεται αποκλειστικά στην απώλεια των ούρων αλλά στο ότι συνήθως στους ηλικιωμένους συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις που μπορεί να επιβαρύνουν τη ψυχολογική κατάσταση τους.

Χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή παρουσιάστηκε στο 15-35% των ενηλίκων με ακράτεια.

Η ακράτεια αποτελεί έναν φραγμό στη διασκέδαση, στην άσκηση και στις κοινωνικές συναναστροφές. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η κατάθλιψη επιβαρύνει την ακράτεια ή αν αντιθέτως είναι η ακράτεια που προκαλεί κατάθλιψη αν και δεν πρόκειται για πάθηση που θέτει σε κίνδυνο της ζωή του ασθενούς. Εντούτοις επηρεάζει πολύ τις σχέσεις, την εργασία, τα ταξίδια, τα σπορ και τα χόμπυ.

Περίπου 25-50% των γυναικών με ακράτεια ούρων παρουσιάζει και σεξουαλική δυσλειτουργία, ενώ 23% των γυναικών με ακράτεια αποφεύγουν την εργασία, καταφεύγοντας συχνά σε αναρρωτικές άδειες. Επίσης, είναι γνωστό ότι η ακράτεια μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις σχέσεις με το άλλο φύλο.

Τέλος, τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να παραμελούν τον εαυτό τους και την υγεία τους και να μην ζητούν ιατρική βοήθεια για την ακράτεια τους.

Με την ευγενική συμβολή του Χειρουργού Ουρολόγου – Ανδρολόγου Ασβέστη Χαράλαμπου Π.