Στους άνδρες οι αιτίες της ακράτειας ούρων είναι διαφορετικές από αυτές των γυναικών.

Στον άνδρα ακράτεια ούρων μπορούν να προκαλέσουν οι παθήσεις του προστάτη αδένα, όπως, η καλοήθης υπερπλασία, η ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή και το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας. Τέλος, η παχυσαρκία συμβάλλει και εδώ αρνητικά αφού ασκείται μόνιμα πίεση στην κοιλιά και την ουροδόχο κύστη, οδηγώντας σε ακράτεια ούρων. Στην ουρήθρα του άνδρα υπάρχει ο σφικτήρας ο οποίος λειτουργεί ως πόρτα ασφαλείας για τα ούρα που βρίσκονται μέσα σε αυτή. Οι υγιείς άνδρες έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν το πότε ανοίγει η «πόρτα» αυτή.

Η ακράτεια στους άνδρες εμφανίζεται με διάφορες μορφές:

  • Ακράτεια από προσπάθεια: όταν την απώλεια προκαλεί η ενδοκοιλιακή πίεση που μπορεί να ασκήσει ο άνδρας με το βήχα ή το φτέρνισμα ή ακόμα και την καθημερινή του άσκηση.
  • Επιτακτική ακράτεια: όταν ο άνδρας αισθάνεται ότι πρέπει επειγόντως να επισκεφτεί την τουαλέτα ή όταν δεν προλαβαίνει να φτάσει σε αυτή.
  • Μεικτή ακράτεια: όταν ο άνδρας έρχεται αντιμέτωπος και με τους δυο παραπάνω τύπους.
  • Ακράτεια από υπερπλήρωση: όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει τελείως κατά την ούρηση με αποτέλεσμα οι απώλειες να παρουσιάζονται μετά από αυτή.

Το πρώτο και σημαντικότερο που χρειάζεται να κάνετε αν  παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω είναι να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό, όπως για παράδειγμα έναν ουρολόγο. Είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση και να προτείνει λύσεις και θεραπείες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως οι περισσότεροι άνδρες που παρουσιάζουν ακράτεια ούρων μπορούν να βρουν μόνιμη θεραπεία, αλλά και προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για άνδρες που σίγουρα θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους, αφού δεν θα χρειαστεί να στερηθούν καμία δραστηριότητα!