Κατ’ αρχάς τα πάντα εξαρτώνται από τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος της ακράτειας ούρων. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η ακράτεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με ήπιες ασκήσεις που εκγυμνάζουν τους μυς και αποκαθιστούν τη λειτουργία τους. Υπάρχουν όμως και πιο δραστικές θεραπείες. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται φαρμακευτική αγωγή , σε κάποιες άλλες συστήνεται χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με την περίπτωση,  ο γιατρός σας θα αποφασίσει τι ενδείκνυται για τη δική σας περίπτωση ακράτειας.

Μέχρι την αποθεραπεία της ακράτειας,  μπορείτε να συνεχίσετε στο έπακρο τις καθημερινές σας δραστηριότητες ακολουθώντας κάποιες πρακτικές συμβουλές  και επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα φροντίδας. Η πλήρης σειρά προϊόντων ακράτειας Sani, προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία από διαρροές, ερεθισμούς και δυσάρεστες οσμές, ενώ είναι η μόνη “Sensitive” σειρά, με ειδικά επιλεγμένα φιλικά υλικά για προστασία χωρίς ερεθισμούς.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της ελαφράς ακράτειας ούρων

  • Η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους – η απώλεια βάρους βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της κύστης.
  • Η ρύθμιση των κενώσεων – η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας πάντα βοηθά στην αντιμετώπιση της ακράτειας, διότι το γεμάτο έντερο πιέζει την κύστη.
  • Η κατανάλωση υγρών – χρειάζεται ένας καλός ρυθμός κατανάλωσης μέσα στην ημέρα και η αποφυγή διουρητικών ποτών όπως χαμομήλι, τσάι, καφές, ανθρακούχα, αλκοολούχα κλπ
  • Υγιεινή ενάντια στις ουρολοιμώξεις – οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθένηση του ουροποιητικού.
  • Ασκήσεις Kegel – ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους πυελικούς μυς.

Συμβουλευτείτε ειδικό

Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε, είναι ότι αν συζητήσετε το θέμα της ακράτειας ούρων που αντιμετωπίζετε, με τους σωστούς ανθρώπους, σίγουρα θα βρεθεί η πιο σωστή λύση.  Μια σωστή διάγνωση, από έναν ειδικό ιατρό, είναι το πρώτο βήμα για την ανακούφιση αφού το πρόβλημα θα λάβει τις πραγματικές του διαστάσεις. Οι κατάλληλες λύσεις ακράτειας θα βρεθούν και πολύ πιθανόν να είναι οριστικές.

Πρώτο βήμα λοιπόν, η επίσκεψη σε ειδικευμένο Ουρολόγο ή Ουρο-Γυναικολόγο. Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τις κατάλληλες εξετάσεις, θα δείξουν πρώτα απ’ όλα τις αιτίες της ακράτειας.

Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την καταλληλότερη λύση. Είναι όμως σημαντικό να ξέρετε ότι υπάρχει λύση. Γιατί, τελικά, το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να συγκρατούμε είναι η δίψα για ζωή!

Με την ευγενική συμβολή του Χειρουργού Ουρολόγου – Ανδρολόγου Ασβέστη Χαράλαμπου Π.