Οι περισσότερες από τις εξετάσεις που οδηγούν στην ακριβή διάγνωση του τύπου της ακράτειας είναι απλές.

Σε αυτές συγκαταλέγονται εξετάσεις ούρων: γενική εξέταση ούρων, καλλιέργεια, αντιβιόγραμμα, κυτταρολογική ούρων, ακτινολογικές εξετάσεις όπως ο υπερηχογραφικός έλεγχος του ουροποιητικού, η κυστεογραφία και τέλος ο ουροδυναμικός έλεγχος που μπορεί να συνδυαστεί  και με ταυτόχρονες λήψεις video κατά την ούρηση αφού προηγουμένως η κύστη πληρωθεί με σκιαγραφικό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις δεν αρκεί η άποψη του ουρολόγου ή του γυναικολόγου, αλλά θα πρέπει ο ασθενής να εξετασθεί από νευρολόγο, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις νευρογενούς ουροδόχου κύστεως.

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι μια εξειδικευμένη εξέταση που γίνεται από ιατρούς ουρολόγους με την βοήθεια ειδικών μηχανημάτων. Η εξέταση αυτή για να γίνει απαιτείται η εισαγωγή καθετήρων στην ουροδόχο κύστη, στο ορθό και μερικές φορές μια παρακέντηση των μυών του πυελικού εδάφους με ειδικές βελόνες καταγραφής της μυϊκής δραστηριότητας.

Οι βελόνες αυτές εισάγονται στους μύες του περίνεου για να κάνουν μια καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας (ηλεκτρομυογράφημα). Οι καθετήρες που τοποθετούνται στην ουροδόχο κύστη έχουν δύο λειτουργίες: α) να εισάγουμε διαμέσου του αυλού τον αποστειρωμένο ορό και β) να καταγράψουμε τις πιέσεις που αναπτύσσονται από την πλήρωση της ουροδόχου κύστης με τον ορό και τις συσπάσεις του εξωστήρα μυός της.

Ο καθετήρας στο ορθό εισέρχεται για να καταγράψει την ενδοκοιλιακή πίεση, γιανα μας επιτρέψει  καλύτερες μετρήσεις των ενδοκυστικών πιέσεων.

Εάν θέλουμε να έχουμε και μια εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει κατά την διάρκεια της ούρησης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή του σκέτου φυσιολογικού ορού, σκιαγραφικές ουσίες που μας επιτρέπουν κάτω από ακτινοσκόπηση και καταγραφή να κάνουμε την εξέταση που ονομάζεται τότε βιντεουροδυναμική μελέτη.

Η συγκεκριμένη εξέταση για την ακράτεια ούρων, λόγω του κόστους της, είναι απαραίτητη μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν οι προηγούμενες εξετάσεις δεν έχουν αποτέλεσμα.

Με την ευγενική συμβολή του Χειρουργού Ουρολόγου – Ανδρολόγου Ασβέστη Χαράλαμπου Π.