Προτιμήστε μόνο τα ειδικά προϊόντα ακράτειας

Αρκετοί άνθρωποι που πάσχουν από ακράτεια ούρων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας κοινές σερβιέτες περιόδου ή σερβιετάκια. Όμως :

 • Τα σερβιετάκια μπορούν να απορροφήσουν μόνο μια περιορισμένη ποσότητα υγρού, που αρκεί μεν για τις καθημερινές εκκρίσεις αλλά όχι για την ελαφρά ακράτεια.
 • Οι κοινές σερβιέτες περιόδου είναι σχεδιασμένες να απορροφούν αίμα, το οποίο έχει διαφορετική πυκνότητα από τα ούρα. Έχουν τελείως διαφορετικό κάλυμμα από τα ειδικά επιθέματα ελαφράς ακράτειας και δεν είναι κατάλληλες, σε περίπτωση ξαφνικής ή μεγάλης απώλειας ούρων, να προσφέρουν άμεση απορροφητικότητα.

Είναι λοιπόν καθοριστική η επιλογή ενός κατάλληλου προϊόντος, με ειδικό σχεδιασμό για να απορροφά ούρα, ώστε να αισθάνεστε πάντα ασφαλείς και άνετοι. Σκεφτείτε ότι τα περισσότερα επώνυμα επιθέματα (σερβιέτες) ακράτειας είναι σχεδιασμένα με υπερ-απορροφητικό πυρήνα που προσφέρει άμεση στεγνότητα και συγκρατεί μεγάλη ποσότητα υγρασίας. Τα δε προϊόντα βαριάς ακράτειας (ανοιχτές πάνες) απορροφούν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα που μπορεί να φτάσει έως και τα 3 λίτρα (12 ποτήρια νερού) !

Τι να αποφύγετε?

Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες στο τι δεν πρέπει να κάνετε όταν παρουσιάζετε συμπτώματα ακράτειας ούρων.

 • ΜΗΝ θεωρείτε πως είστε η μόνη ή ο μόνος. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση.
 • ΜΗΝ κρύβετε το πρόβλημα από τους δικούς σας ανθρώπους. Είναι δύσκολο να μην το καταλάβουν. Αν το κρύψετε, θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν τις διαφορές στη συμπεριφορά σας.
 • ΜΗΝ παραιτείστε. Η κοινωνική απομόνωση επιδεινώνει τα πράγματα.
 • ΜΗΝ διστάσετε να μιλήσετε στον γιατρό σας. Αντιμετωπίζει δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις και είναι ο πιο κατάλληλος να σας προτείνει τη σωστή λύση.
 • ΜΗΝ σταματήσετε να καταναλώνετε την ποσότητα των υγρών που καταναλώνατε. Η σημαντική μείωση της πρόσληψης υγρών δεν θα βοηθήσει τον περιορισμό της ακράτειας ούρων, αντιθέτως θα έχει αρνητική επίδραση στην υγεία σας.
 • ΜΗΝ προσπαθείτε να συγκρατήσετε την ανάγκη σας.

Ούτε όμως να επισκέπτεστε την  τουαλέτα πολύ συχνά (από ανασφάλεια, χωρίς να νιώθετε πραγματικά την ανάγκη) γιατί αυτό θα σας δυσκολέψει να επανέλθετε στους κανονικούς σας ρυθμούς συχνότητας επίσκεψης της τουαλέτας.

Πρακτικές συμβουλές

 • Αποφύγετε τα ρούχα που στενεύουν πολύ στην περιοχή της κοιλιάς, ιδίως αν πρόκειται να λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι.
 • Μην πίνετε πολλά υγρά όταν είστε ή πρόκειται να βρεθείτε σε εξωτερικό χώρο για πολλές ώρες ή αν οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις είναι πιεστικές.
 • Μην πέφτετε για ύπνο έχοντας πιει πολλά υγρά. Μειώστε όσο το δυνατόν την λήψη υγρών μετά τις 7 μ.μ.
 • Ο καφές, το χαμομήλι, το πράσινο τσάι και η μπύρα έχουν διουρητικές ιδιότητες και θα πρέπει να αποφεύγονται.
 • Φροντίστε να χάσετε τυχόν περιττά κιλά διότι εντείνουν τα συμπτώματα της ακράτειας.
 • Για τον ίδιο λόγο, προσπαθήστε να ρυθμίσετε τις κενώσεις σας και να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα.
 • Ουρήστε πριν κοιμηθείτε.
 • Επειδή είναι ιδιαίτερα συχνές οι πτώσεις των ηλικιωμένων ατόμων την νύχτα κατά την διάρκεια της βιαστικής επίσκεψης στην τουαλέτα, καλό είναι στη διαδρομή να μην υπάρχουν χαλάκια ή αντικείμενα που εμποδίζουν την εύκολη πρόσβαση. Καλύτερα ακόμα να υπάρχει δίπλα από το κρεβάτι ένα ειδικό κάθισμα με δοχείο για να αποφεύγουν την μετάβαση στην τουαλέτα.

Να θυμάστε:

Α) Η ακράτεια ούρων είναι συνηθισμένη και δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους.

Β) Έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.

Γ) Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας, εάν πάσχετε από ακράτεια ούρων. Πολλές περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν πλήρως και οι υπόλοιπες να αντιμετωπιστούν. Μην ντρέπεστε να συζητήσετε το πρόβλημα σας με τον γιατρό σας.

Δ) Η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος ακράτειας βοηθά στην ομαλή καθημερινότητα του ανθρώπου που εμφανίζει συμπτώματα ακράτειας ούρων. Τα προϊόντα ακράτειας Sani έχουν σχεδιαστεί με βάση το Sensitive Concept, που συνδυάζει maximum απορροφητικότητα, ασφάλεια και προστασία, αλλά και μεγάλη φιλικότητα προς το δέρμα. Αναζητήστε το σωστό για εσάς προϊόν, εδώ.

 

Με την ευγενική συμβολή του Χειρουργού Ουρολόγου – Ανδρολόγου Ασβέστη Χαράλαμπου Π.