Η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τους ίδιους τους ασθενείς, τις οικογένειες τους, τους φίλους τους και για το νοσηλευτικό προσωπικό που τους φροντίζει.

Έχει επίσης τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό για την υγεία.

Περίπου 18-40% των ανδρών στα γηροκομεία και 24-46% των γυναικών που φιλοξενούνται στους οίκους ευγηρίας παρουσιάζουν ακράτεια.

Μερικοί από αυτούς τους ηλικιωμένους μπορεί να παρουσιάζουν αυτό που ονομάζεται «μεταβατική ακράτεια». Είναι η ακράτεια που οφείλεται σε οξείες παθολογικές καταστάσεις, σε ψυχολογική αντίδραση, σε ιατρογενείς παράγοντες, όπως παρενέργειες φαρμάκων, ιδίως ηρεμιστικών, αντικαταθλιπτικών και υπναγωγών.

Η ακινησία και η καθήλωση στο κρεβάτι είναι μια άλλη αιτία ακράτειας, όπως και η μη κανονική κένωση του εντέρου με την δημιουργία κοπρολίθων. Οι καταστάσεις αυτές, εάν αντιμετωπισθούν σωστά και εγκαίρως, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις που ονομάζονται «λειτουργικές ακράτειες ούρων» και που οφείλονται στην κακή κινητικότητα των ηλικιωμένων ατόμων, που καθιστά αδύνατη την έγκαιρη πρόσβαση στην τουαλέτα.

Τέτοιες καταστάσεις είναι οι νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Parkinson αλλά και τα κατάγματα, οι τραυματισμοί και οι ρευματικές παθήσεις, που μειώνουν την κίνηση.

Σπάνιες φορές η ακράτεια ούρων υποδηλώνει κατάθλιψη, οργή ή καταστολή μιας εχθρικότητος προς τους οικείους, που δεν μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά.

Με την ευγενική συμβολή του Χειρουργού Ουρολόγου – Ανδρολόγου Ασβέστη Χαράλαμπου Π.